3 soorten interieurfoto’s die je altijd zou moeten hebben

NewFotografie

Als interieurontwerper, -stylist, of -bouwer is een fysieke showroom niet altijd vanzelfsprekend. Hoe gaaf is het dan als je een showroom hebt van allerlei foto’s? Een professionele interieurfotograaf inhuren is natuurlijk het makkelijkst en geeft het mooiste resultaat, maar je hebt er niet altijd zin in of budget voor. Dat is helemaal begrijpelijk, want je bent echt niet de enige. Daarom deel ik, Nadine van Spanje, vandaag welke soorten interieurfoto’s niet kunnen ontbreken als je werkt met een showroom van foto’s!

Het grootste voordeel van goede interieurfoto’s

Ik heb ruim 6 jaar ervaring in de wereld van interieurfotografie en mijn klanten geven aan dat er heel veel voordelen zitten aan goede foto’s en met name één voordeel komt altijd terug. Stel je eens voor, je zit bij een klant thuis die zich totaal geen voorstelling kan maken van het eindresultaat. Toevallig heb jij een paar maanden geleden exact hetzelfde project gedaan of iets heel vergelijkbaars. Dan zou je klant bij het zien van de beelden van dat project veel beter kunnen inschatten hoe het bij hem of haar thuis ook ongeveer zou kunnen worden. Dat trekt ze toch een stuk sneller over de streep dan wanneer ze geen idee hebben van het eindresultaat. Eerst zien, dan geloven!

Foto’s kunnen de sfeer en beleving heel goed weergeven. Zeker als de bewoners er al even tevreden mee zijn en hun persoonlijkheid ook weer helemaal terug komt door hun eigen accessoires en verzamelingen. Mensen willen zich kunnen identificeren met andere mensen en dat lukt met foto’s veel beter dan met impressies die met software zijn gemaakt.

1.Overzichtsfoto’s

Dit is bijna een open deur, maar toch zie ik soms alleen maar detailfoto’s van een project. Mensen willen ook graag het geheel zien, in de breedste zin van het woord. Natuurlijk moeten het geen sfeerloze Funda foto’s worden, dus kijk goed naar waar je de focus op legt.

Stel je even voor dat het een keuken is die je fotografeert. Zorg dan dat je uit verschillende hoeken de gehele keuken ziet, waar mogelijk. Zelf vind ik het ook weleens mooi om een soort doorkijk te creëren, bijvoorbeeld als je vanuit de eetkamer een foto kan maken van de keuken. Zo kan je een ruimtelijk gevoel creëren!

2. Detailfoto’s

Laten we weer even die keuken als voorbeeld nemen. In elk project zitten wel bijzondere details, bijvoorbeeld een bijzondere kraan, een bepaalde structuur in het hout of een bepaalde afwerking van de keukenlades. Deze details mogen natuurlijk niet vergeten worden en zijn zelfs unieke onderdelen van het werk wat jij hebt gemaakt.

Op overzichtsfoto’s zijn die details vaak niet of niet goed zichtbaar en dat is zonde, daarom is het heel belangrijk dat je ook de details in de presentatie terug laat komen. Kijk goed hoe je de details het beste kan vangen, vanuit welke hoek. Trek een lade open die je er even netjes uit laat zien, fotografeer samen met het licht, zodat je details goed naar voren komen.

3. Sfeerfoto’s

Dit is een vrij breed begrip en zit een beetje tussen overzichtsfoto’s en detailfoto’s in. Wat ik zelf altijd doe, is zo veel mogelijk beleving in de foto’s creëren. Dit kan bijvoorbeeld door mensen mee te fotograferen, maar dit lukt ook prima door gebruik te maken van spullen die aanwezig zijn.

Terug naar de keuken. Leg gerust eens een kookboek op het aanrecht met bijvoorbeeld wat verse ingrediënten ernaast. In een keuken kook je, dus laat mensen dat ook beleven. In een woonkamer zou je bijvoorbeeld een kopje koffie met een koekje op de bijzettafel kunnen zetten en daar een foto van maken, met op de achtergrond de open haard aan. Ook weer een stukje beleving, lekker knus tot rust komen thuis.

Met deze tips kan je eenvoudig zelf aan de gang, maar mocht je toch zoiets hebben van ‘joh, ik ga het lekker laten doen’, dan zou ik je graag wat meer willen vertellen over hoe ik dat zou kunnen doen voor je. Neem gerust contact met mij op via www.newfotografie.nl en volg mij op Instagram (www.instagram.com/nadinevanspanje)

About the author

Leave a Reply

interieurontwerper leusden

Hi, ik ben Suzan! Ik help jou graag met het ontwerpen van jouw droom interieur. Het meest fascinerende van mijn werk vind ik het ontwerp proces, van niets iets maken.

tulpen in je interieur
Hoe maak je jouw interieur voorjaar klaar?
april 13, 2021By
Speelhoek
Een kindvriendelijk en stijlvol interieur
maart 10, 2021By
Duurzame producten
3 duurzame interieurtips
januari 26, 2021By
Interieur budget tips
Interieur budget tips voor 2021
januari 19, 2021By