”De kracht van licht: Hoe de juiste verlichting jouw interieur tot leven kan brengen”

Scandinavisch interieur

 

Ik heb een nieuwbouwhuis gekocht, maar hoe kies ik de juiste verlichting? Een vraag die mij dagelijks wordt gesteld. Na uren shoppen heb je eindelijk de pérfecte bank gevonden. ”verlichting dat komt later wel”. Maar nu ze de eerste palen in de grond hebben geslagen moet je toch echt keuzes gaan maken.Wil je één grote lamp boven de eettafel of ga je toch voor 2 losse lampen? En wat voor soort verlichting is er eigenlijk? Om de juiste verlichting te kiezen is het belangrijk dat je nadenkt over het doel van de lamp. Wil je er een boek mee kunnen lezen of wil je gezellig dineren? Ik maak onderscheid in vier verschillende verlichting; Basisverlichting, functionele verlichting, accentverlichting en sfeerverlichting.

 

Basis verlichting

In een lichtplan start ik altijd met het bepalen van de basisverlichting. Deze lampen zijn vaak de lampen die je als eerst aandoet als je de ruimte binnenkomt. Het kan een plafondlamp zijn maar het kan ook up lighter zijn, deze schijnt licht naar het plafond. Maar het kunnen ook de hanglampen boven je eettafel zijn, vaak zit er een dimmer op en dan is het sfeerverlichting. Als je alleen gebruik maakt van buisverlichting in je ruimte heeft alles dezelfde dynamiek. Er ontstaat geen contrast of spanning waar er weinig tot geen sfeer ontstaat. Eén van de belangrijkste kenmerken van basisverlichting is dat het de ruimte helemaal verlicht maar niet overheersend aanwezig is.

Lees ook: Je hebt een nieuwbouwhuis gekocht maar waar begin je met inrichten? 

 

plafondlamp goud    rotan plafondlamp  zwarte staande lamp

Functionele verlichting

Functionele verlichting zegt het eigenlijk zelf al. Het is verlichting met een specifieke functie. Je kan denken aan leesverlichting, werkverlichting. Functionele verlichting geeft gerichter en meer licht dan accentverlichting verlichting omdat de functionele verlichting een specifiek doel heeft.

Lees ook: Een kindvriendelijk en stijlvol interieur

 

zwarte leeslamp    zwart met gouden leeslamp   gouden vloerlamp

Accentverlichting

Je hebt een prachtig kunstwerk aan de muur die eigenlijk wel wat meer aandacht mag krijgen. Accentverlichting kan je hier goed voor gebruiken, denk bijvoorbeeld aan een mooie spot die je op het kunstwerk richt.

Je ziet steeds meer nissen in verschillende huizen terugkomen deze kan je ook mooi verlichten met accentverlichting. Voordat je naar de winkel rent om een spot te halen is het belangrijk dat je nadenkt waarvoor je het wilt gebruiken. Wil je een kunstwerk uitlichten door middel van een spot of wil je een lED-strip voor achter een kast. Moet het warm licht of juist fel licht zijn? En het laatste wat heel belangrijk is, hoe vaak wil je het gebruiken? Als het vaak lang aanstaat het handig om LED verlichting te gebruiken, deze gaat veel langer mee en verbruikt ook nog minder energie.

 

gouden spiots    spots    zwarte wandspot

 

Sfeerverlichting

Bij sfeerverlichting staat het uiterlijk voorop. Het draait bij sfeerverlichting meer hoe de lamp eruit ziet in plaats van wat voor licht die geeft. Ze worden vaak gezien als een eyecatcher in de kamer. Led kaarsen en een warm knapperig haardvuur valt ook onder sfeerverlichting. De lampen zijn vaak een stuk goedkoper en makkelijk toe te voegen aan bestaande verlichting. Vaak kies je sfeerverlichting als laatst omdat die net de finishing touch wilt geven aan de ruimte.

 

hanglamp van netstof    Hanglamp van linnen draden    hanglamp goud

Lees ook: 3 mooie interieurmerken voor jouw droom interieur

Nu je de basiskennis van verlichting weet, is het belangrijk dat je dit per ruimte gaat toepassen. Elke ruimte heeft een ander doel en daarom ook een ander lichtplan nodig. Heb je na het lezen van mijn blog nog vragen over welke verlichting je waar kan toepassen dan help ik je natuurlijk graag. Klier hier voor contact 

 

Bovenste foto: Fotograaf: Cindy Eykelboom

About the author

Leave a Reply

Begin met chatten!
Kan ik je helpen?
Hoi, hoe kan ik je helpen?